Hooggedoseerde vitamine B-complex | Voordelen, bijwerkingen en dosering

Door een groot aantal vitaminen en de hoeveelheid beschikbare voedingssupplementen weet men vaak niet hoe de verschillende vitaminen in het lichaam werken en voor wie een extra inname nuttig kan zijn.

Om u te helpen bij het bijhouden en het maken van de juiste beslissing voor u, hebben we dit bericht over hooggedoseerde vitamine B-complex voor u geschreven. Naast de beoordelingscriteria bij de aankoop van een hooggedoseerd vitamine B-complex geven we u ook de belangrijkste informatie over het onderwerp.

 • Een hooggedoseerd vitamine B-complex is een voedingssupplement dat alle 8 vitamines van de B-groep bevat. Deze zijn betrokken bij de celprocessen en de stofwisseling en zijn daarom van vitaal belang.
 • Bij de aankoop van een hooggedoseerd vitamine B-complex moet rekening worden gehouden met de dosering, de doseringsvorm, de samenstelling en de vervaardiging van het preparaat. Deze kunnen de prijs-prestatieverhouding en de tolerantie van het preparaat beïnvloeden.
 • Een vitamine B-tekort kan ernstige gevolgen hebben, maar komt meestal alleen voor bij mensen met een verminderde gezondheid. De gemiddelde vitamine B-behoefte kan meestal ook door voedsel worden gedekt.

Evaluatiecriteria voor hooggedoseerde vitamine B-complexproducten

Er zijn een aantal verschillende aanbieders en varianten van hooggedoseerde vitamine B-complexen. Om u in deze jungle de juiste voorbereiding te kunnen bieden, hebben we de belangrijkste differentiatiecriteria voor u op een rijtje gezet:

 • Dosering
 • Doseringsvorm
 • Samenstelling van de voorbereiding
 • Productie

Als u aandacht besteedt aan deze aspecten, zal uw beslissing veel gemakkelijker zijn. Op basis van deze criteria kunt u een voorbereiding kiezen die voldoet aan uw behoeften en eisen en die de beste prijs-prestatieverhouding heeft. We hebben deze criteria hieronder nader toegelicht.

Dosering

Er zijn twee cruciale aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij de voorbereiding: de dagelijkse behoefte en de hoeveelheid. De belangrijkste vraag is hoeveel milligram van de aangetaste vitamine in elke tablet of capsule zit. Voldoet deze dosering aan uw dagelijkse behoefte of wordt deze zelfs overschreden?

Er zijn ook preparaten die hogere doseringen bevatten dan de dagelijkse behoefte en daarom niet dagelijks moeten worden ingenomen. Dit is een manier om een overdosering van het supplement goed te maken. Hoe effectief het lichaam een verhoogde hoeveelheid van de vitamine kan opnemen is twijfelachtig.

Probeer een product te kopen met zoveel mogelijk tabletten en de juiste dosering.

Naast de dosering van het preparaat zelf, is het ook relevant hoeveel je met de aankoop van een bepaald product in één klap krijgt. Het aantal tabletten, capsules, etc. bepaalt hoe lang u met uw preparaat wordt meegeleverd en heeft dus ook invloed op de prijs-prestatieverhouding.

Doseringsvorm

Ook de doseringsvorm van het hooggedoseerde vitamine B-complex kan een verschil maken. Bij de doseringsvorm wordt onderscheid gemaakt of het preparaat in de vorm van tabletten, capsules of andere vormen wordt verkocht.

Dans ce qui suit, nous avons répertorié différentes formes posologiques et leurs avantages et inconvénients:

Forme posologique

avantages

désavantage

Capsules

plus facile à avaler que les comprimés, bon marché

peut ne pas être végétalien / sans lactose / sans gluten, selon la production, la posologie ne peut pas être influencée

Comprimés

bon marché, divisible / le dosage peut être influencé

à avaler souvent plus inconfortable que les capsules ou similaires.

gouttes

bon marché, agréable à prendre, le dosage peut être influencé par vous-même

Propre goût, la couleur rouge peut tacher la langue, un dosage incorrect est plus facile

Ampoules / seringues pour injection

Potentiellement plus efficace, la posologie peut être influencée, le goût et la couleur n’ont pas d’importance / ne doivent pas être pris par voie orale

plus cher, l’administration peut être désagréable, nécessite souvent une prescription, un dosage incorrect est plus facile

Lors du choix de la forme posologique, cela dépend de vos besoins et de vos préférences. Comment préférez-vous prendre des compléments nutritionnels et de quelle dose avez-vous besoin?

Si vous n’êtes pas sûr de l’efficacité des différentes formes posologiques, vous pouvez également essayer et comparer différents produits. Cependant, faites attention à la posologie quotidienne recommandée et, en cas de doute, demandez conseil à un médecin.

Samenstelling van de voorbereiding

Als u op zoek bent naar hooggedoseerde vitamine B-complexen, moet u ook aandacht besteden aan de samenstelling van de ingrediënten. Deze kunnen een verschil in tolerantie en effectiviteit hebben.

Enerzijds hebben niet alle vitamine B-complexen dezelfde samenstelling van B-vitamines. De meeste bevatten alle 8 B-vitamines, maar sommige bevatten bijvoorbeeld alleen vitamine B12. Als u de voorkeur geeft aan een specifieke variant, dan moet u dat hier eens nader bekijken.

De ingrediënten hebben ook invloed op de vraag of een product een recept nodig heeft.

Daarnaast moeten veganisten bijzonder voorzichtig zijn met capsules, omdat deze vaak met gelatine worden gemaakt. Allergiepatiënten moeten de gegeven informatie ook internaliseren, omdat sommige preparaten allergenen kunnen bevatten zoals gluten, lactose of suiker.

Bovendien kunnen ongewenste additieven zoals zware metalen of kleur- en smaakstoffen vaak worden opgenomen.

Productie

Zelfs als de informatie hierover beperkt is, heeft de manier waarop een hooggedoseerd vitamine B-complex wordt gemaakt invloed op de kwaliteit van het product. Zo kan bijvoorbeeld het land van vervaardiging een groot verschil maken.

Magnesiumstearaat is een schadelijker afgiftemiddel in vergelijking met microkristallijne cellulose uit de biologische productie.

In België gelden andere richtlijnen voor voedingssupplementen, ingrediënten en arbeidsomstandigheden van werknemers dan in andere (niet-) Europese landen.

Anderzijds zijn er ook productieverschillen in de verwerkingsketen. Werden pesticiden, kunstmeststoffen of genetische manipulatie gebruikt om de planten te kweken? Of verliep de teelt zelfs volgens biologische normen?

Veelgestelde vragen over hooggedoseerde vitamine B-complexproducten worden uitvoerig beantwoord

Om u te voorzien van uitgebreide informatie over de effectiviteit van het hooggedoseerde vitamine B-complex en u dichter bij de huidige stand van de wetenschap te brengen, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is een hooggedoseerd vitamine B-complex en hoe werkt het?

Laten we beginnen met een uitleg van de term complex: De term complex betekent dat het preparaat meestal niet slechts één vitamine of actief ingrediënt bevat, maar meerdere. Er zijn in totaal 8 B-vitamines, ook wel bekend als de B-groep: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12.

De aanwezigheid van B-vitamines is essentieel voor het succesvol functioneren van het menselijk lichaam, omdat ze dienen als co-enzymen voor verschillende interne celprocessen in het lichaam. Als gevolg daarvan zijn ze betrokken bij een verscheidenheid aan lichaamsfuncties:

Vitamine B1 (thiamine): betrokken bij de spijsvertering en de stofwisseling in de vorm van de afbraak van eiwitten

Vitamine B2 (riboflavine): belangrijk voor de ademhalingsketen

Vitamine B3 (niacine): Deel van het energiemetabolisme voor de energieproductie in het lichaam

Vitamine B5 (pantotheenzuur): belangrijk voor de katalyse in de ademhalingsketen en voor de oxidatie van vetzuren

Vitamine B6 (pyridoxaal): helpt bij de celoxidatie en -stofwisseling

Vitamine B7 (biotine): belangrijk voor de stofwisseling en de oxidatie van vetzuren

Vitamine B9 (foliumzuur): helpt bij de synthese van DNA en RNA en bij celprocessen.

Vitamine B12 (cobalamine): helpt bij het creëren van belangrijke pulpsoorten voor celoxidatie

Andere stoffen waren oorspronkelijk geclassificeerd als B-vitaminen, wat achteraf gezien verkeerd bleek te zijn. Om deze reden is de nummering van de B-vitamines niet continu, maar worden enkele nummers overgeslagen.

Algemene effecten op het lichaam

Om bovenstaande informatie nog eens samen te vatten: De vitaminen van de B-groep helpen bij de stofwisseling door bij te dragen aan de afbraak van eiwitten en de oxidatie van vetzuren.

Zo helpen ze ook het lichaam om energie op te wekken, d.w.z. de omzetting van voedsel in levenskracht. Daarnaast zijn ze ook betrokken bij de opbouw en het onderhoud van cellen en DNA.

Om deze reden krijgen zwangere vrouwen vaak B-vitaminen, omdat dit de ontwikkeling van de groeiende foetus kan bevorderen. De B-vitamines zouden ook van invloed zijn op de gezondheid van de botten.

Tegen ziektes

Door de fundamentele rol van de B-vitamines in het lichaam kan extra toediening een positief effect hebben op een groot aantal ziekten:

 • tegen Alzheimer / voor de hersenfunctie van ouderen
 • tegen depressie (bij ouderen)
 • anti-inflammatoire / voor multiple sclerose
 • voor diabetische nierziekten
 • voor hartziekten
 • als preventieve maatregel tegen darmkanker

Raadpleeg bij ernstige ziekten echter altijd vooraf uw arts en genees uzelf niet geheel zelfstandig. Vermeende symptomen kunnen altijd wijzen op verschillende ziektebeelden en oorzaken en moeten professioneel worden opgehelderd.

Bijwerkingen van een overdosis

Volgens de gegevens van het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling lijkt een eenmalige of tijdelijke overdosering van de vitamines B1, B2 en B12 en van biotine en pantotheenzuur geen negatieve gevolgen voor de gezondheid te hebben. Er zijn echter ook aanwijzingen voor schadelijke en gevaarlijke effecten.

Een langdurige overdosis van sommige supplementen kan ook het risico op kanker verhogen.

Vooral bij inname van vitamine B6 en B12 via supplementen en multivitaminen, en bijna twee keer zoveel risico op longkanker werd (alleen) bij mannen gevonden, met een nog hoger risico bij rokers.

Wanneer en met welke symptomen kan een vitamine B-tekort ontstaan?

Mensen krijgen meestal B-vitaminen binnen via de voeding. Om deze reden classificeert het Federal Institute for Risk Assessment voedingssupplementen als onnodig bij gezonde mensen met een evenwichtige voeding. Wordt men echter blootgesteld aan een chronische maag-darmontsteking, een endogeen tekort aan bepaalde eiwitten, het gebruik van medicijnen voor diabetes, of te veel maagzuur of regelmatig alcoholgebruik, dan kan een vitamine B-tekort leiden tot de volgende symptomen:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid, slechte concentratie
 • Depressie
 • Verwarring
 • Haaruitval
 • Bloedarmoede
 • Brandende tong
 • Tintelingen in armen en benen
 • Ongestadige gang, verhoogde neiging tot vallen
 • Spierzwakte

Vanwege de reeds genoemde mogelijke bijwerkingen van het hooggedoseerde vitamine B-complex moet u eerst een arts raadplegen als u deze symptomen ervaart, ook al past u in de in het begin genoemde vatbare ziektebeelden.

Wanneer en voor wie heeft het zin om een hoge dosis vitamine B-complex in te nemen?

Zelfs als vitamine B via de voeding kan worden opgenomen, is een extra inname in de volgende gevallen zinvol:

 • Zwangere vrouwen
 • Mensen met een gezondheidsgerelateerd vitamine B-tekort
 • Dieren met een gezondheidsgerelateerd vitamine B-tekort

Toch: of het nu voor mensen of voor dieren is, het is het beste om vooraf een arts te raadplegen.

Zoals reeds vermeld, wordt vaak een extra inname van vitamine B voorgeschreven voor zwangere vrouwen. Het vitamine B-gehalte van de moeder heeft invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind, omdat vitamine B nodig is voor de ontwikkeling van DNA, cellen en neuronale verbindingen.

Honden lijken, net als mensen, potentieel gevoelig te zijn voor vitamine B-tekort en de bijbehorende symptomen als gevolg van ondervoeding of gezondheidsproblemen. Een tekort is echter niet erg wijdverbreid, omdat het meestal niet voorkomt bij gezonde honden.

Welke soorten hooggedoseerde vitamine B-complexen zijn er?

Eigenlijk betekent de term “complex” dat het preparaat alle B-vitamines bevat. In de handel wordt de term echter vrijer gebruikt en omvat de volgende gevallen:

Enkelvoudige preparaten: Bereiding die slechts één vitamine van de B-groep bevat, bijvoorbeeld B6 of B12.

Combinatiepreparaten: Bereiding die meerdere of alle vitaminen van de B-groep bevat.

Combinatiepreparaten met andere werkzame stoffen: Preparaat dat een of meer B-vitamines bevat en ook cofactoren en/of bioactieve vormen.

Bijzonder hoge doses: Bereiding die, in vergelijking met de gebruikelijke hoge dosering, een nog groter aandeel van de aangetaste B-vitamines per eenheid bevat.

De keuze van het juiste type hooggedoseerde vitamine B-complex is afhankelijk van uw individuele behoeften en wensen.

Welke B-vitamines ontbreken er en in welke hoeveelheden? En denkt u dat uw lichaam kan profiteren van de hulp van cofactoren en bioactieve vormen bij de opname van hooggedoseerde vitamine B?

Hoeveel hooggedoseerde vitamine B-complex moet u dagelijks consumeren?

Volgens de experts heeft het lichaam verschillende hoeveelheden nodig, afhankelijk van de vitamine B:

De geschatte dagelijkse behoefte voor volwassenen

 • B1 (thiamine)~ 1,0 – 1,4 mg / dag
 • B2 (riboflavine)~ 1,0 – 1,6 mg / dag
 • B3 (niacine)~ 11-17 mg / dag
 • B5 (panthetonzuur)~ 6 mg / dag
 • B6 (pyridoxaal) ~ 1,4-1,8 mg / dag
 • B7 (biotine)~ 25-60 µg / dag
 • B9 (foliumzuur)~ 300 – 550 µg / dag
 • B12 (cobalaminen)~ 4,0-5,5 µg / dag

De individuele dagelijkse behoefte varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en borstvoeding of zwangerschap.

Bovenstaande richtlijnwaarden hebben betrekking op volwassenen, terwijl de hogere waarden over het algemeen gelden voor zwangere vrouwen of adolescente mannen rond de leeftijd van 19 jaar. Kinderen hebben lagere doses nodig.

Welke alternatieven zijn er voor een hoge dosis vitamine B-complex?

De vitaminen van de B-groep zijn te vinden in alledaagse voedingsmiddelen:

dierlijke producten: bijv. vlees, vis, ingewanden, melkproducten

plantaardige producten: bijvoorbeeld volkorenproducten, broccoli, spinazie, boerenkool

Peulvruchten: bijvoorbeeld linzen, erwten, bonen, dopvruchten

Na opname via de voeding worden de vitaminen tijdens de spijsvertering in het lichaam opgenomen en verder verwerkt.

Als u echter B-vitamines via de voeding wilt binnenkrijgen, moet u aandacht besteden aan de opslag en de bereiding. Als de groenten bijvoorbeeld niet op een koele plaats worden bewaard of als ze te heet worden gekookt, kunnen de vitaminen die ze bevatten verloren gaan.

Waarop moet u letten bij het innemen van een hoge dosis vitamine B-complex?

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines (in vergelijking met vetoplosbare vitamines) en kunnen daarom het beste op een lege maag worden ingenomen. Het tijdstip van de dag hangt alleen af van uw persoonlijke constitutie en wanneer u het meest waarschijnlijk pillen of iets dergelijks neemt. Regelmatige inname is de sleutel tot succes.

Aangezien een overdosis meestal wordt uitgescheiden in de urine, wordt een dagelijkse verhoging van een passende hoeveelheid hooggedoseerde vitamine B-complex aanbevolen. Helaas kunt u uw wekelijkse behoeften niet in één keer dekken.